לקות למידה

כ-10% מהאוכלוסייה מתמודדים עם לקויות למידה בדרגות שונות, המשפיעות על יכולתם להשתלב בתהליכי למידה רגילים. בזכות הכרה בלקויות אלו, תלמידים זכאים להתאמות וסיוע המותאמים לצורכיהם, במיוחד בתחום החינוך.

לקויות אלה משפיעות בעיקר על יכולת הלמידה, אך גם על תפקודים נוספים כמו כתיבה, קריאה, חישוב והבנת מושגים.

תלמידים אלו זכאים לסיוע והתאמות, בעיקר בכל הנוגע ללימודים.

באתר זה ובאתרים נוספים תוכלו למצוא מידע מקיף על לקויות למידה: כיצד לזהות את הסימנים, תהליך האבחון, סוגי ההתאמות הניתנות במערכת החינוך, וארגונים שמספקים תמיכה וסיוע.

 

מהי לקות למידה?

לקות למידה מוגדרת כהפרעה המשפיעה על תהליכים קוגניטיביים וגורמת לקשיים משמעותיים בלמידה שאינם תואמים את הצפוי לגיל האדם. לקות זו מתבטאת בקשיים בתחומים כגון:

  • קשב וריכוז
  • קריאה
  • כתיבה
  • תפקוד ניהולי
  • מיומנויות חברתיות ורגשיות

לקויות למידה אינן נובעות מבעיות חושיות, מוטוריות או פיגור שכלי, ואינן תוצאה של תנאים חיצוניים כמו חסך סביבתי או תרבותי.

הגדרת לקות למידה והפרעות קשב על פי חוק (זהו תקציר לחוק ואינו יכול להחליף ייעוץ משפטי)

לפי חוק זכויות תלמידים עם לקות למידה, לקות למידה מוגדרת כלקות המשליכה על תהליכים קוגניטיביים ועלולה לפגוע ברכישת מיומנויות כמו קריאה, כתיבה, שפה וחישוב. הלקות אינה נובעת מבעיות חיצוניות כגון קשיים סביבתיים או תרבותיים.
לקות המשליכה על תהליכים קוגניטיביים והבאה לידי ביטוי בקשיים משמעותיים שאינם תואמים את הצפוי לגילו של בעל הלקות ברכישת מיומנויות או בשימוש בכישורים של קשב וריכוז, שפה, קריאה, כתיבה, המשגה, תפקוד ניהולי או יכולות חישוביות, חברתיות או רגשיות, למעט קשיי למידה הנובעים מאחד או יותר מאלה בלבד: פגיעה חושית, לקויות מוטוריות, פיגור שכלי, מוגבלות נפשית או תנאים חיצוניים, כגון חסך סביבתי, תרבותי או חברתי-כלכלי

 

סוגי לקויות למידה

קיימים כמה סוגים של לקויות למידה, המקשים על רכישת מיומנויות כתיבה, קריאה וחישוב:  

 דיסלקציה – לקות קריאה:  דיסלקציה מתבטאת בקשיים בקריאה ובהבנת הנקרא, הכוללים קריאה איטית ושיבושי מילים. לרוב הבעיה נובעת מקשיים בתחום השפה או בהבנת סמלים חזותיים.

קושי ברכישת מיומנויות קריאה ואיות, ברמה התואמת לגיל. הלקות באה לידי ביטוי בקריאה איטית, בהבעה בעל פה ובכתב, בשיבושי מילים במהלך הקריאה ובהבנת הנקרא. בין הגורמים הידועים לדיסלקציה אפשר למנות קשיים בתחום השפה וקשיים בהבנת סמלים חזותיים – אותיות.

 דיסגרפיה – לקות כתיבה:  דיסגרפיה מתבטאת בשגיאות כתיב, כתיבה איטית, ניסוח שגוי והימנעות מכתיבה. הלקות נובעת בין היתר מקשיים במוטוריקה עדינה ובקשר בין אות לצליל.
שגיאות כתיב רבות, כתיבה איטית, ניסוח שגוי, הימנעות מכתיבה או פער בין רמת התוכן בכתב ובעל פה, הן כולן תוצאה של לקות כתיבה. מקורה של לקות זו בין היתר בקושי לקשר בין אות לצליל ולהבחין בין אותיות ובין צלילי השפה, קשיים בתיאום בין העין ליד וקשיים במוטוריקה עדינה שמשפיעים על אחיזת כלי כתיבה.

דיסקלקוליה – לקות בחישוב: דיסקלקוליה מתבטאת בקשיים ברכישת מיומנויות חישוב ובביצוע פעולות חשבון פשוטות. בעיה זו נובעת מקושי בהבנת מושגים בסיסיים בחשבון.
קושי ברכישת והפעלת מיומנות חישוב שתואמת לגיל. קושי בהבנת מושגים בסיסיים בחשבון, ובביצוע פעולות חישוב והערכת כמויות.


לקויות הלמידה יכולות להופיע במקביל להפרעות נוספות, כגון הפרעות בהתפתחות השפה, בזיכרון או בתפיסה שגם הן עלולות לפגוע בכושר הלמידה

 

הפרעות קשב וריכוז (ADHD, ADD)

הפרעות קשב וריכוז נובעות מפגיעה באזורים במוח וגורמות לחוסר יכולת לפזר ביעילות את הקשב, להתמקד ולהתמיד במשימה לאורך זמן.הפרעות קשב וריכוז הן לא סוג של לקות למידה אך בחלק מהמקרים הן נלוות ללקויות הלמידה ויכולת להחמיר את מצבן. הפרעות אלה יכולות להשפיע על כל תחומי החיים, בשונה מלקויות הלמידה שרלוונטיות בעיקר לתהליכי למידה. הפרעות קשב וריכוז ניתנות לאבחון על ידי נוירולוגים.

הפרעות אלה נחלקות לרוב ל-2:

  • ADHD - ADHD גורם לקושי בריכוז, תזזיתיות והתנהגות אימפולסיבית. אנשים עם ADHD מתקשים להתמקד במשימות ונוטים להיפראקטיביות.
    חוסר סבלנות, קושי להתמקד בפרטים, תזזיתיות, נטייה להסחת דעת בקלות והיפראקטיביות. ההפרעות מלוות פעמים רבות בהתנהגות אימפולסיבית, שנובעת מהפרעת הקשב או מתסכול שמקורו ביחס הסביבה, ומתאפיינת בחוסר יכולת לשבת זמן רב במקום אחד ולעקוב אחר הנחיות, בהתפרצויות זעם ובדיבור שוטף ללא הפסקה.
  • ADD - ADD מתבטא בחוסר ריכוז וחולמנות, עם נטייה להסחת דעת בקלות.
    הפרעות קשב וריכוז שבאות לידי ביטוי בחולמנות, בהייה, חוסר תשומת לב ונטייה להסחת דעת בקלות.

 

תהליך האבחון

  1. ילדי גן ובית ספר יסודי - האבחון נערך ע"י צוותים מקצועיים בגני ילדים ובבתי ספר. ההורים או המורים יכולים לפנות לשירות הפסיכולוגי לצורך התערבות חינוכית ראשונית.

  2. תלמידים על-יסודיים והשכלה גבוהה - מגיל חטיבת הביניים ניתן לפנות לאבחון באופן פרטי או דרך מוסדות החינוך, ומבוגרים הלומדים באוניברסיטאות או במכללות זכאים לאבחון במת"ל (מערכת ממוחשבת לאבחון לקויות למידה).

 

מטרת האבחון

אבחון מוקדם של לקויות הלמידה חיוני להתמודדות עם ההפרעות שנובעות מהן ומעלה את הסיכוי לשפר את המצב הקיים.

האבחון תורם להבנת מקור הקשיים של התלמיד ואת התהליכים המחשבתיים המשובשים שגורמים ללקות.

 

תמיכה והקלות לתלמידים וסטודנטים
מוסדות חינוך על-יסודיים מחויבים להעניק התאמות בדרכי ההיבחנות בהתאם לאבחונים, כמו הארכת זמן בבחינות, בחינות בעל פה ועוד. במוסדות להשכלה גבוהה יש להקים מרכזי תמיכה לסטודנטים עם לקויות למידה, המסייעים בתהליך הקבלה ובהתאמות בלימודים ובבחינות.
 

 

לאן פונים לצורך אבחון:

הפנייה לאבחון לגורמים המאבחנים שונה בכל קבוצת גיל:

גיל הרך – ההורים או הגננת פונים לאבחון של פסיכולוג חינוכי מטעם הרשות המקומית או צוות מקצועי של מומחים התפתחותיים במרכזים להתפתחות הילד .

 

בי"ס יסודי – הורה החושש שלילדו יש לקות למידה יפנה למורה, המורה יבצע התערבות חינוכית בכיתה לבדיקה האם קיימת לקות למידה.  ניתן לשלוח לייעוץ בשירות הפסיכולוגי או לאבחון דידקטי.

מחטיבת הביניים – על ההורה לפנות לאבחון באופן פרטי

ניתן לפנות למשרד החינוך בבקשה להתאמות בדרכי ההיבחנות ולסיוע במימון אבחונים

עמותות וגופים מסייעים

  1. אגודת ניצן - אגודת ניצן פועלת לקידום ילדים ובוגרים עם לקויות למידה, ומפעילה סניפים בכל הארץ. 
  2. עמותת לשם - עמותת לשם מסייעת לסטודנטים עם לקויות למידה במהלך לימודיהם האקדמיים.
  3. עמותת ביחד - עמותה זו הוקמה במטרה לתמוך במשפחות וילדים עם הפרעת קשב וריכוז, ומציעה מגוון כלים וסדנאות.

 

זכויות הורים וסטודנטים 

הורים לילדים עם לקות למידה זכאים להקלות במס הכנסה במקרים של הפניית הילד לחינוך מיוחד או קבלת קצבת נכות מהביטוח הלאומי. סטודנטים עם לקויות למידה זכאים להתאמות בבחינות הכניסה ולסיוע בלימודים בהתאם להמלצות האבחון.

 

 

קבוצות תמיכה להורים

כמו במקרים נוספים של התמודדות עם מגבלה שממנה סובל הילד שלכם, גם הורות לילד לקוי למידה מזמנת אתגרים להורים: לוקח זמן לאבחן את הבעיה, להבין את המשמעות שלה לעומק, להתמודד עם המשמעויות השונות ולמצוא דרכים מעשיות להתמודדות. כדי לסייע לכם ההורים במסע הזה, הקימה אגודת ניצ"ן קבוצות תמיכה המיועדות להורים לילדים לקויי למידה. נוסף על התמיכה הנפשית, מספקות קבוצות אלה גם מידע מעשי בנוגע לזכויות לקויי הלמידה. כמו כן בחוברת מידע להורי תלמידים לקויי למידה שפרסם משרד החינוך תוכלו לקרוא על סוגיות שונות בהתמודדות הורים לילדים לקויי למידה.

 

מדריך להורי תלמידים בעלי לקויות למידה

 

הקלות במס הכנסה

לפי הנחיות נציבות מס הכנסה, הורים לילדים ליקויי למידה זכאים לנקודות זיכוי  במקרה שילדיהם לומדים במסגרת לחינוך מיוחד או שהופנו למסגרת לחינוך מיוחד על ידי ועדת השמה של משרד החינוך וכן להורי ילדים הזכאים לקצבת נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי, בשל לקות למידה חמורה במיוחד.

 

 

זכויות סטודנטים עם לקות למידה במוסדות על תיכוניים

מועמדים ללימודים עם לקויות למידה זכאים להתאמות והקלות בבחינות הכניסה כל פי חוק זכויות תלמידים עם לקות למידה.

 

סטודנטים במהלך לימודיהם זכאים להקלות על פי חוק זכויות תלמידים עם לקות למידה.

לקבלת ההקלות על הסטודנט להגיש למוסד הלימודים את תוצאות האבחון.

לפי החוק על כל מוסד לימודים על תיכוני להקים מרכז תמיכה לתלמידים עם לקויי למידה ומחוייב לפרסם נהלים שקבע בנוגע ליישום הוראות החוק בשנתון ובידיעון, באתר האינטרנט של המוסד ובלוחות המודעות.

חוק זכויות תלמידים עם לקות למידה במוסדות על תיכוניים: מידע שימושי

 

אבחון לקראת לימודים גבוהים

המועצה להשכלה גבוהה מפעילה את מת"ל – מערכת ממוחשבת של מבחנים ושאלונים סטנדרטיים שפותחה לצורך אבחון מועמדים להשכלה הגבוהה ותלמידים הלומדים במסגרתה, המבקשים התאמות בבחינות וסיוע בלימודים בגין לקות למידה.

מטרת האבחון היא קביעת זכאות להתאמות בבחינות האקדמיות ובבחינה הפסיכומטרית, והמלצות להתאמות ולסיוע בלימודים לתלמידים עם ליקויי למידה הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה.

באתר המועצה להשכלה גבוהה מפורטים מרכזים בהם נערכים מבחני מת"ל.

 

הבחינה הפסיכומטרית ללקויי למידה

נבחנים בעלי אבחון תקף ומוכר זכאים להתאמות בבחינה הפסיכומטרית.

היחידה לבחינות מותאמות במרכז הארצי לבחינות, אחראי לטיפול בהתאמת הבחינה, באתר מפורטים השיקולים המנחים בקביעת תנאים מותאמים, התאמות אפשריות, מועדי הבחינות, האישורים הנדרשים והנחיות להרשמה לבחינות.

באתר היחידה לבחינות מותאמות במרכז הארצי לבחינות

 

מרכזי תמיכה בסטודנטים בעלי לקות למידה

סטודנטים בעלי לקות למידה נתקלים בקשיים הייחודיים להם. ברוב המוסדות להשכלה גבוהה בישראל יש שירותי תמיכה עבורם. מרכזים אלה הוקמו בשיתוף עמותת לשם שמטרתה לקדם סטודנטים בעלי ליקויי למידה.

 

לפני ההרשמה למוסד אקדמי מומלץ לבדוק אם יש בו מרכז תמיכה ייעודי לבעלי לקות למידה ואיזו תמיכה הוא מספק. מרכז התמיכה יוכל גם לסייע לכם בתהליך הקבלה למוסד הלימודים ובמידע הנוגע לאבחון הנדרש.

רשימת מרכזי תמיכה לסטודנטים לקויי למידה במוסדות להשכלה גבוהה:

 

  • האוניברסיטה העברית, טלפון 02-5881183
  • אוניברסיטת חיפה, טלפון 04-8249022
  • אוניברסיטת תל-אביב, טלפון  03-6409692
  • אוניברסיטת בן גוריון, טלפון 08-6472368
  • מכללת אורט בראודה, טלפון 04-9901909
  • אונ' בר-אילן, טלפון 03-5318491
  • מכללת אורנים, טלפון 04-9838759
  • מכללה אקדמית אחווה, טלפון 08-8588155
  • בצלאל, טלפון 02-5893279 או  02-5893289
  • מכללת דוד ילין, טלפון 02-6711491
  • האוניברסיטה הפתוחה, טלפון 09-7781957
  • מכללת רעננה המכינה לבגרות, טלפון 09-7707026
  • מכללה להנדסה סמי שמעון, טלפון 08-6462587
  • המכללה הטכנולוגית באר-שבע, טלפון 08-6462587
  • המכללה האקדמית להנדסה ירושלים, טלפון 02-6588000
  • המכללה האקדמית להנדסה אפקה, טלפון 03-7688725
  • המכללה למנהל, טלפון 03-9634388
  • המרכז הבין תחומי, טלפון 09-9527266 או 09-9602789
  • הקריה האקדמית קריית אונו, טלפון 03-5311841
  • ויצו קנדה חיפה, טלפון 04-8562555
  • טכניון חיפה, טלפון 04-8294110
  • המרכז האקדמי רופין, טלפון 09-8981328
  • מכון אקדמי טכנולוגי חולון, טלפון 03-5026656
  • מכללת אוהלו, טלפון 04-6825057
  • מכללת אשקלון, טלפון 077-3403400
  • מכללת בית ברל, טלפון 09-7476394
  • מכללת גורדון, טלפון 04-8590111
  • מכללת גליל מערבי, טלפון 04-9015291
  • מכללת הדסה, טלפון 02-6291910
  • המרכז האוניברסיטאי יו"ש, טלפון 03-9066219 או 03-9066318
  • מכללת לוינסקי, טלפון 03-6901509
  • מכללת ספיר, טלפון 08-6802774
  • מכללת עמק יזרעאל, טלפון 04-6423468
  • מכללת קיי, טלפון 08-6469784
  • מכללת שנקר, טלפון 03-6411351
  • מכללת תל-חי, טלפון 04-6900813
  • מכללת תלפיות, טלפון 03-5128567
  • מכללת כנרת, טלפון 04-6653732
  • המכללה לחינוך אחווה, טלפון   08-8588122
  • מכללה למשפטים רמת-גן, טלפון 03-5745206
  • מכללת צפת, טלפון 04-6927733
  • מכון לב, טלפון 02-5864620
  • מכללת שערי משפט, טלפון 09-7750366

 

 

עמותות וגופים מסייעים ללקויי למידה

מספר עמותות וארגונים פועלים במטרה לסייע ללקויי למידה בגילים שונים:    

אגודת ניצן  פועלת לקידום ילדים, מתבגרים ובוגרים עם ליקויי למידה, קשיי הסתגלות ותפקוד. לאגודה 35 סניפים ברחבי הארץ. טלפון המרכז הארצי: 03-5372266, פקס: 03-5371039.

עמותת לשם  פועלת לסייע לסטודנטים לקויי למידה. טלפון: 09-7498001 פקס: 15397498001.

עמותת ביחד  היא ארגון ישראלי שהוקם על ידי הורים ופועל לשיפור איכות חייהם של ילדים מתבגרים ומבוגרים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז והתנהגות במטרה לאפשר להם לממש בהצלחה את הפוטנציאל הגלום בהם בכל תחומי החיים. טלפון: 03-6704404.

עמותת קווים ומחשבות שמה לה למטרה לקדם את המודעות להפרעות קשב וריכוז. 

מטרת מרכז קשר  להעניק להורים של ילדים עם צרכים מיוחדים הכוונה, תמיכה ייעוץ ומידע על זכויות ושירותים הניתנים לילדיהם. טלפון: 1-700-501-601.

עמותת מרום פועלת לקידום אוכלוסיית לקויי הלמידה באמצעות ליווי בשלבים השונים: אבחון ראשוני, ייעוץ להורים, הכנה למבחני הבגרויות ועוד. טלפון: 03-6495745.5